Öğretmenler

George Ivanovich Gurdjieff Kimdir?

George Ivanovich Gurdjieff (13 Ocak 1866? – 29 Ekim 1949): Yirminci yüzyılın ilkyarısında etkili olmuş ruhani öğretmen, guru ve yazardır. Kafkasya’da doğmuş, çocukluğu Kars’ta geçmiştir. İnsan hayatının amacını sorgulamış ve yanıtları eski geleneklerin içinde bulacağı düşüncesiyle, gerçeğe ulaşmak için Hindistan, Tibet, Orta Asya, Anadolu ve Mısır’da yirmi yıl kadar gezgin olarak dolaşmıştır. Fakirlerden (beden kontrolü odaklı), rahiplerden (duygu kontrolü odaklı) ve yogilerden (zihin kontrolü odaklı) etkilenmiş, ancak yolculuğunun sonunda kendisi Dördüncü Yol adını verdiği bir öğreti yaratmıştır. Dördüncü Yol’un diğer üç yoldan farkı günlük hayat içinde uygulanabilir olması ve beden, duygu ve zihin dengesinin kurulmasıdır. İnsanların hipnoz durumuna benzer bir uykuda olduklarını, Dördüncü Yol’un insanları bu durumdan kurtaracağını ve tam bilinç seviyesine yükselteceğini savunmuştur. Hayatının sonuna kadar bu öğretisini batı dünyasına tanıtmak için çalışmıştır.

Peter Demianovich Ouspensky Kimdir?

Peter Demianovich Ouspensky (4 Mart 1878-2 Ekim 1947) zamanının bilim ve psikolojisini daha üstün bir düşünce sistemi olması gerektiğinden kuvvetle kuşkulandığı için reddetmiş bir Rus filozoftur. Gençliğinde mistisizm ve ezoterizmi incelemiş, eski çağların kendi çağından daha fazla bilgiye sahip olduklarını sezerek kadim bilgelik arayışıyla uzun yolculuklar yapmıştır. İlk biyografik notlarından birinde “Her yerde ölü bir duvar olduğunu hissediyordum.” der. “O zamanlar, rahiplerin dini katlettikleri gibi profesörlerin de bilimi katlettiğini söylerdim.”

Ouspensky Georg Gurdjieff’e rastlayıp 1915’de Dördüncü Yolla tanıştırılınca, bilgiye karşı bariyerin insanın kendi içinde olduğunu, insanın o gerçeğin kendisi olmak için eşzamanlı olarak çaba göstermeden gerçeği bulamayacağını fark etti. Üstün bilgi yalnızca üstün bilgiyi alabilecek kadar hazırlık olursa gelebilir. Ouspensky hayatının geri kalanını bilgiyi bilgeliğe dönüştürmekle geçirmiştir; Dördüncü Yol prensiplerini kendine mal etmek ve onları kendisi gibi düşünen insanlarla paylaşmak için çabalamıştır. Böyle yaparak da kendi çağı için gerçeğin bir temsilcisi haline gelmiş, savaş-öncesi-dünya döneminin bilgeliğini yirminci yüzyılın ortasına taşımıştır.

Maurice Nicoll Kimdir?

Maurice Nicoll, İngiliz psikiyatrist, yazar ve Dördüncü Yol’un meşhur öğretmenidir. Gurdjieff ve Ouspensky Öğretisi üzerine Psikolojik Yorumlar (Psychological Commentaries on the Teaching of Gurdjieff and Ouspensky) kitabı ile bilinir.

Dr. Maurice Nicoll İngiliz tıbbi psikoloji alanında çok iyi tanınan bir öncüdür. Uzun yıllar boyunca, İngiltere’deki çalışma gruplarına haftalık dersler verdi. Aynen kayıtlara geçirilen ve Yorumlar’ı oluşturmak üzere basılan bu konuşmalar, Dr. Nicoll’ün daha sonra yazdığı kitaplarda ayrıntılı olarak ele aldığı temel fikirleri içermektedir. Belirli derin fikirlerin günlük yaşama derhal uygulanmasıyla ilgili oldukları için Yorumlar daha incelikli bir yazımın her zaman koruyamayacağı türden, kendine özgü bir değere sahiptir. Yorumlar, yazarı şahsen tanıyamayacak ama aynı sürgit dönüşüm ile ilgilenen yeni nesil tarafından sevgiyle okunmaktadır.

John Godolphin Bennett Kimdir?

John Godolphin Bennett (8 Haziran 1897 – 13 Aralık 1974), İngiliz matematikçi, asker, teknoloji araştırmacısı, yazar. Başta İngiltere ve A.B.D. olmak üzere Batı ülkelerinde ruhaniyet, maneviyat ve ruhani psikoloji gibi konularda ve P.D. Ouspensky ile özellikle G.I. Gurdjieff’in öğretilerine dair yazdığı kitaplarıyla; ülkemizde ise özellikle Mayıs 1919 ayında M.Kemal Atatürk ve maiyetindeki heyete İstanbul’dan Samsun’a çıkış vizesi vermiş olmasıyla tanınmıştır.

Osmanlı Devleti’nin yıkılış ve cumhuriyetin kuruluş öncesi yıllarında İngiliz ordusunun işgali altındaki İstanbul’da istihbarat subayıydı. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Samsun’a gidişi için gereken vizeyi 16 Mayıs 1919’da imzalayan subaydır.

İstanbul’da görevli bulunduğu sırada defalarca gittiği Mevlevi tekkelerinin etkisi olmakla beraber, esasen 1920’de tanıştığı Prens Sabahattin ile yaptığı görüşme ve temaslar ile prensin tanıştırdığı G.I. Gurdjieff’in üzerinde bıraktığı etki çok belirleyici olmuştur. Bolşevik ihtilalinden sonra İstanbul’da tanışmış olduğu Ouspensky ve Gudjieff’in sırasıyla öğrencisi oldu. Fransa’da Gurdjieff’in yanında geçirdiği bir dönem sonrasında İngiltere’ye döndü ve Londra yakınlarındaki önce 40’lı yıllarda Coombe Springs ve 1970’den sonra da Sherborne Şatosu’nda kurduğu okullarda bir nevi ruhani lider/mürşid oldu.

Bennett, Gurdjieff’in “insanın uyumlu gelişimi için sistem”inin en önde gelen uygulamacılarındandır. Gurdjieff’in öğretisinden kendisi için “bir şeyler çıkartmak” için neredeyse elli yıl harcamıştır. 1970’lerin başında hayatının son dört yılında ruhsal algılamanın yeni çağının gelişini görerek, Sherborne/İngiltere’de, ruhsal değişim için teknikler aktarma amacıyla deneysel bir Dördüncü Yol Okulu olan Sürekli Eğitim Uluslararası Akedimisi’ni kurmuştur. Akademi, “gerçek bir şey” arayan, dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce öğrenciyi cezbetmişti. On ay süren kurslarda Bennett, Gurdjieff ve diğer ruhsal öğretmenlerden öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmıştır…

George Ivanovich Gurdjieff’in Çalışma Grupu Öğrencileri

George Gurdjieff öğretisini Batı’ya taşıdığında Avrupa’nın pek çok yerinden öğrencileri de yavaş yavaş oluşmaya başlamıştı.  Kimisi onun hayatının belirli bir kısmında kimisi de bütün hayatı boyunca ve hatta o öldükten sonra öğretiyi yaşatmaya devam ettiler. Gurdjieff’in öğrencileri yazmış oldukları kitaplarla, içerisinde bulundukları pek çok organizasyonla veya çeşitli vesilelerle 4. Yol Öğretisinin günümüze kadar ulaşılmasına vasıta olmuşlardır. Hepsi olmasa da büyük bir çoğunluğunu aşağıdaki linkte  kısaca tanıtmaya çalıştık. Gurdjieff’in Öğrencileri…

Beylikduzu Escort